pH Tanah

Acapkali kita mendengar mengenai pH tanah yang berkait rapat dengan pertumbuhan tanaman yang ditanam. Namun, adakah kita memahami perihal tersebut. Disini, saya akan berkongsi serba sedikit mengenai perihal pH tanah di Malaysia. pH tanah menunjukkan tahap keassidan atau kealkalian sesuatu tanah tersebut bergantung kepada kehadiran ion Hidrogen (H+) dalam kelembapan tanah. Jika tanah tersebut berasid ianya menunjukkan tahap kandungan H+ yang tinggi manakala tanah berakali didominasi oleh ion Hidroxil (OH).

pH dikira pada skala 0 sehinnga 14. Pada pH 7, tanah adalah neutral; nilai bawah daripada 7 adalah tanah berasid, tinggi daripada nilai 7 ianya adalah tanah berakali. pH tanah boleh diditentukan dengan menggunakan kaedah larutan penunjuk (Kaedah Kuhn)dan meter pH.

  1. Kaedah Kuhn
  • Menentukan pH tanah menggunakan barium sulfat/ larutan penunjuk universal/ kaedah Kuhn
  • Alatan: Tabung uji, rak tabung uji, Carta pH, penutup getah, penitis, spatula
  • Bahan: Sampel tanah, barium sulfat, larutan penunjuk universal, air suling.

Langkah menggunakan Kaedah Kuhn

2. Meter Ph

  • Lebih mudah untuk menentukan pH tanah berbanding menggunakan kaedah Kuhn.
  • Hanya perlu masukkan meter pH kedalam tanah. Pastikan tanah tersebut lembap bagi memudahkan pembacaan pH.

Contoh pH meter

 

Tahap keasidan dan alkali tanah bergantung kepada kehadiran sesetengah unsur makanan untuk tanaman dalam tanah. Tanah yang berasid (bawah skala 7) kebiasaannya mengandungi kandungan Boron, Kuprum, Besi dan Zink yang tinggi manakala tanah yang tinggi tahap alkali mengandungi unsur Potassium, Sulfur dan Magnesium yang tinggi. Namun, kandungan Aluminium dan Manganese didalam tanah agak sukar untuk ditentukan kerana kedua-dua unsur ini larut dalam keadaan yang berasid. Dalam keadaan tanah yang nilai pH tinggi, unsur seperti Besi, Boron dan Manganese agak kurang kerana unsur-unsur ini tidak larut didalam air yang menyebabkan akar pokok tidak boleh untuk menyerapkan unsur tersebut untuk pertumbuhan tanaman. Kadar pH tanah yang optimum untuk tanaman adalah antara 5.5 – 6.5.

Carta standard pH tanah.


SHAHFIKA ISMAIL

BSP, UPM.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *