Kesan Kebakaran Kimia pada Pokok

Kesan terbakar pada pokok akibat pembajaan merupakan sesuatu yang biasa. Perkara ini selalu dikaitkan dengan baja yang dikatakan panas. Walau bagaimanapun, kesan seperti terbakar pada pokok boleh berlaku kerana beberapa perkara. Apabila berkaitan dengan pembajaan, maka kemungkinan pokok itu mendapat pembajaan yang berlebiihan atau baja yang digunakan itu mengandungi kandungan garam yang tinggi.

.

Kesan terbakar pada pokok tulip

Simptom terbakar pada daun kebiasaannya akan menunjukkan kesannya sehari atau dua hari selepas melakukan pembajaan. Kesan daripada baja yang larut secara perlahan atau slow release fertilizer yang berlebihan akan dapat dilihat pada jangka yang lebih lama. Baja kimia yang mengandungi kandungan baja yang tinggi dan penggunaan baja secara berlebihan akan menyebabkan air daripada pokok ditarik keluar, dan pokok akan mengering menyebabkan pokok kekurangan air dan kelihatan terbakar.

.

Kesan terlebih N pada tanaman

Bagi mengelak pokok terbakar, pembajaan perlu dilakukan mengikut keperluan pokok tersebut. Pembajaan secara berlebihan boleh menyebabkan toksisiti tanah. Maklumat lanjut mengenai perkara ini boleh dibaca daripadi link ini: https://fastgrow.my/2019/04/30/toksisiti-nutrien/

Penggunaan slow release fertilizer (SRF) dan controlled release fertilizer (CRF) boleh mengurangkan risiko pokok terbakar kerana baja dilepaskan dengan kadar yang perlahan. Kemungkinan pokok terbakar lebih tinggi pada musim kemarau kerana baja menjadi lebih pekat dalam tanah tanpa air. Penggunaan kompos atau baja organik juga boleh mengurangkan risiko pokok terbakar kerana ia juga mengeluarkan nutrient dengan kadar yang perlahan.

Sekiranya pokok sudah kelihatan seperti terbakar akibat terlebih pembajaan, maka baja yang berlebihan perlu dialihkan daripada tanaman dan lalukan dengan air yang banyak bagi membasuh pokok sekiranya terdapat baja yang terkena baja pokok dan membenarkan nutrien diagihkan dengan rata dalam tanah. Kemungkinan juga baja yang digunakan mempunyai kandungan kimia yang tinggi atau tidak bersesuaian dengan tanaman, maka baja yang digunakan mungkin perlu diubah dengan baja yang lebih sesuai.

 

Disediakan oleh:

Safwah Adani Zainuddin

BSP, UPM

Rujukan

  1. https://www.gardeningknowhow.com/garden-how-to/soil-fertilizers/what-is-fertilizer-burn.htm
  1. McCauley, 2011, Plant nutrient fuction and deficiency and Toxicity symptoms, http://landresources.montana.edu/nm/documents/NM9.pdf
  1. https://www.ortho.com/en-us/problems-and-solutions/chemical-or-fertilizer-burn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *