Mempengaruhi Pembungaan Tanaman Durian dan Rambutan

Secara amnya buah-buahan menghasilkan buah dalam jumlah yang lebih tinggi apabila tiba musimnya. Walau bagaimanapun, apabila penghasilan buah tropika dikeluarkan semasa luar musimnya, harga dipasaran mempunyai nilai yang lebih tinggi. Bagi menghasilkan buah pada luar musimnya, beberapa teknik boleh dijalankan bagi mempengaruhi pembungaan. Teknik-teknik ini boleh diringkaskan dengan kata kunci pengawalan air, penggunaan baja dan penggunaan peransang.

  1. Kawalan Kelembapan Tanah

Bagi meransang pembungaan, tekanan boleh dikenakan kepada pokok dengan mengawal pengairan dan mengurangkan air. Bagi mengawal kelembapan, perparitan memainkan peranan. Peparit yang banyak diperlukan bagi mengurangkan paras air bawahan tanah dan mengalirkan air ladang keluar. Seterusnya, permukaan tanah perlu ditutup dengan bahan yang boleh mengelakkan tanah dari meresap air. Tekanan akibat kekurangan air pada akar pokok akan meransang pembungaan tanpa memberi kesan negatif pada pokok.

 

  1. Penggunaan Perangsang

Penggunaan peransang boleh menghadkan pertumbuhan vegetatif pada pokok dan menggalakkan penghasilan bunga dan buah.Bagi pokok rambutan, jadual semburan boleh rujuk di bawah;

 

Masa semburan

Jenis Semburan

Kepekatan

Kekerapan

Pengeluaran pucuk daun Potassium nitrate (KNO3)

5/1000

2 kali (selang 7 hari)

Pucuk mula menjadi hijau gelap Paclobutrazol

1/1000

1 kali

Selang 7 hari semburan Paclobutrazol Thiourea

5/1000

2 kali (selang 7 hari)

 

Pada pokok durian, penggunaan paclobutrazol dengan kepekatan 1/1000 sesuai dan dapat meransang pembungaan. Semburan peransang disembur pada foliar pokok. Semburan yang dilakukan pada akar akan meninggalkan sisa yang lama di dalam tanah dan boleh menyebabkan pokok terbantut. Masa yang terbaik untuk semburan peransang adalah 3 bulan sebelum jangkaan masa pembungaan asal.

 

  1. Pembajaan

Penggunaan baja yang sesuai boleh membawa kepada penghasilan bunga awal daripada musimnya. Pengunaan baja yang tinggi unsur P dan K akan meransang penghasilan bunga. Semburan baja foliar yang sesuai juga boleh mengagih pembungaan dengan lebih sekata.

Antara penggunaan baja yang telah dijalankan adalah campuran 1.0kg N + 1.2 kg P2O5 + 1.5 kg K2O + 15 kg baja organik dan semburan baja foliar 2 kali.

Penggunaan baja ini dapat meransang pembungaan awal serta meningkatkan kualiti dan kuantiti buah.

 

Rujukan

  1. Do Trung Binh, Tran Thi Viet & Nguyen Luong Thien, “Earily Blossoming Technique for Rambutan and Durian in the Uplands of South Region, Thailand”, Info Pertanian (45): 26 – 29.
  2. Z. Rushidah & S. Abd. Razak. 2001. Effects of paclobutrazol application on flowering time, fruit maturity and quality of durian clone D24. J. Trop. Agric. and Fd. Sc. 29(2)(2001): 159–165.

 

Disediakan oleh : Safwah Adani Zainuddin, BSP, UPM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *