Kesan Kebakaran Kimia pada Pokok

Kesan terbakar pada pokok akibat pembajaan merupakan sesuatu yang biasa. Perkara ini selalu dikaitkan dengan baja yang dikatakan panas. Walau bagaimanapun, kesan seperti terbakar pada pokok boleh berlaku kerana beberapa perkara. Apabila berkaitan dengan pembajaan, maka kemungkinan pokok itu mendapat pembajaan yang berlebiihan atau baja yang digunakan itu mengandungi kandungan garam yang tinggi.

.

Kesan terbakar pada pokok tulip

Simptom terbakar pada daun kebiasaannya akan menunjukkan kesannya sehari atau dua hari selepas melakukan pembajaan. Kesan daripada baja yang larut secara perlahan atau slow release fertilizer yang berlebihan akan dapat dilihat pada jangka yang lebih lama. Baja kimia yang mengandungi kandungan baja yang tinggi dan penggunaan baja secara berlebihan akan menyebabkan air daripada pokok ditarik keluar, dan pokok akan mengering menyebabkan pokok kekurangan air dan kelihatan terbakar.

.

Kesan terlebih N pada tanaman

Bagi mengelak pokok terbakar, pembajaan perlu dilakukan mengikut keperluan pokok tersebut. Pembajaan secara berlebihan boleh menyebabkan toksisiti tanah. Maklumat lanjut mengenai perkara ini boleh dibaca daripadi link ini: https://fastgrow.my/2019/04/30/toksisiti-nutrien/

Penggunaan slow release fertilizer (SRF) dan controlled release fertilizer (CRF) boleh mengurangkan risiko pokok terbakar kerana baja dilepaskan dengan kadar yang perlahan. Kemungkinan pokok terbakar lebih tinggi pada musim kemarau kerana baja menjadi lebih pekat dalam tanah tanpa air. Penggunaan kompos atau baja organik juga boleh mengurangkan risiko pokok terbakar kerana ia juga mengeluarkan nutrient dengan kadar yang perlahan.

Sekiranya pokok sudah kelihatan seperti terbakar akibat terlebih pembajaan, maka baja yang berlebihan perlu dialihkan daripada tanaman dan lalukan dengan air yang banyak bagi membasuh pokok sekiranya terdapat baja yang terkena baja pokok dan membenarkan nutrien diagihkan dengan rata dalam tanah. Kemungkinan juga baja yang digunakan mempunyai kandungan kimia yang tinggi atau tidak bersesuaian dengan tanaman, maka baja yang digunakan mungkin perlu diubah dengan baja yang lebih sesuai.

 

Disediakan oleh:

Safwah Adani Zainuddin

BSP, UPM

Rujukan

  1. https://www.gardeningknowhow.com/garden-how-to/soil-fertilizers/what-is-fertilizer-burn.htm
  1. McCauley, 2011, Plant nutrient fuction and deficiency and Toxicity symptoms, http://landresources.montana.edu/nm/documents/NM9.pdf
  1. https://www.ortho.com/en-us/problems-and-solutions/chemical-or-fertilizer-burn

Pengurusan Tanaman Nangka

Tanaman nangka merupakan salah satu tanaman yang popular ditanam di Malaysia. Ia merupakan sejenis tanaman daripada keluarga Moraceae seperti mulberry dan buah tin. Tanaman nangka merupakan tanaman yang tidak bermusim. Ini bermaksud, ia akan boleh menghasilkan sepanjang tahun. Secara umumnya, nangka akan bermula berbunga 3 hingga 4 tahun setelah ditanam dan diuruskan dengan baik. Antara klon yang popular ditanam dan berdaftar di Malaysia adalah klon J29, J32 (Mantin), J33 (Tekam Yellow) dan J35 (Mastura). Walau bagaimanapun, kini klon J33 menjadi klon utama bagi tanaman komersial nangka.

.

Pembajaan Tanaman Nangka

Tahun

Jenis Baja Kuantiti Kekerapan

1

NPK Hijau  (15:15:15)

Organik

1.0 kg

10.0 kg

4 bulan sekali

2

NPK Hijau  (15:15:15)

Organik

1.0 kg

10.0 kg

4 bulan sekali

3

NPK Hijau  (15:15:15)

Organik

1.5 kg

15.0 kg

4 bulan sekali

4

NPK Biru    (12:12:17:2)

Organik

2.0 kg

15.0 kg

4 bulan sekali

5

NPK Biru    (12:12:17:2)

Organik

2.5 kg

20.0 kg

4 bulan sekali

6 NPK Biru    (12:12:17:2)

Organik

3.0 kg

30.0 kg

4 bulan sekali

7 NPK Biru    (12:12:17:2)

Organik

4.0 kg

40.0 kg

4 bulan sekali

Program pembajaan nangka mengikut Jabatan Pertanian

Penyakit dan Perosak Tanaman Nangka

Penyakit Penerangan Kawalan
1. Penyakit Mati Rosot

(Ervinia caratovora)

Sekiranya berlaku pada batang utama, pokok menjadi kuning, daun keguguran dan pokok akan mati.

 

– Amalkan pembersihan ladang

– Pokok yang dijangkiti dengan teruk perlu dibuang dan bakar

2.  Penyakit Reput Buah

    (Rhizopus spp.)

 

– Tangkai atau seluruhan tengah buah.

– Bintik perang karat pada buah.

– Kulit buah keperangan.

 

– Amalan pertanian baik

– Tanaman varieti tahan penyakit.

– Pembajaan dan pengapuran sempurna

– Sekiranya serangan teruk, semburkan racun kuprum.

 

3.  Pink Disease

(Erythricum salminolor)

– Kulat tersebar melalui angin.

– Tompok putih pada batang dan ranting. Tompok merebak sehingga menjadi warna merah jambu.

– Daun pada ranting yang berjangkit akan layu dan gugur.

 

– Semburan racun kuprum.

Perosak Kerosakan Kawalan
1. Lalat buah

    (Bactrocera spp.)

 

– Lalat dewasa bertelur pada buah yang hampir masak.

– Larvae akan mengorek dan memakan isi buah.

 

– Pembungkusan buah.

– memasang umpan bagi memerangkap lalat menggunakan methyl-eugenol.

 

2.  Pengorek buah

(Margaronia caesalis)

– Larva mengorek dan masuk ke dalam isi buah dan memakan buah dan meninggalkan lubang di permukaan buah.

 

– membalut buah dua minggu selepas berputik.

3. Pengorek Batang

(Apriona flavescens)

– Larva mengorek lubang sepanjang ranting dan batang.

– Pucuk dan daun menjadi kering dan kuning.

 

– Ranting yang diserang dipangkas dan dibakar

Pemangkasan

Pemangkasan merupakan satu pengurusan penting yang perlu dilakukan oleh pengurus sekurang-kurangnya sekali setiap tahun kerana pokok nangka merupakan pokok yang amat cepat membesar. Pemangkasan juga perlu dilakukan bagi membuang ranting-ranting yang berjangkit dengan penyakit atau diserang perosak.

Pemangkasan pada tanaman nangka penting bagi:

  1. Memudahkan pengurusan dan pengutipan hasil.
  2. Mengurangkan risiko penyakit.
  3. Memastikan pokok tumbuh dengan cergas dan subur.
  4. Memastikan pokok mendapat cahaya matahari dengan efisyen.

Bagi memudahkan penuaian dan menghasilkan buah yang besar dan sihat, pokok dikekalkan pada ketinggian 3 hingga 4 meter. Apabila pokok melebihi ketinggian tersebut, batang atas perlu dipangkas. Ranting paling rendah bermula pada ketinggian 1 meter. Ini boleh mengelakkan buah mencecah tanah. Ranting-ranting kurus daripada batang utama perlu dipotong dan sekiranya daun terlalu lebat atau ranting terlu dekat, ranting-ranting boleh dipotong bagi menggalakkan penerimaan matahari yang lebih baik pada pokok.

Penjarangan Buah

Pokok nangka akan mula berbuah setelah 3-4 tahun ditanaman, bergantung kepada klon dan pengurusan penanaman. Penjarangan buah perlu bagi memastikan penghasilan buah yang seragam, menarik untuk pemasaran dan mengurangkan beban pada pokok. Sekiranya terlalu banyak buah berputik pada satu pokok, buah tidak membesar dengan baik dan keperluan baja bertambah. Sebaiknya, selepas 3-4 minggu buah  berputik, kekalkan hanya beberapa buah yang terbaik pada pokok untuk membesar dengan baik. Buah yang dikekalkan perlu dibalut bagi mengelak penyakit dan perosak apabila saiz buah bersaiz 8-10 cm.

.

Penjarangan buah perlu dilakukan bagi menghasilkan buah yang berkualiti

Penuaian buah nangka

Buah nangka boleh dituai setelah 12-14 minggu setelah dibungkus bergantung kepada klon. Kematangan buah juga boleh dilihat melalui sifat fizikal buah. Apabila buah matang, duri buah menjadi semakin tumpul dan menjarak. Tangkai buah menjadi semakin mengecut dan bahagian absis buah membengkak. Apabila diketuk, buah mengeluarkan bunyi kosong.

Indeks Kematangan Buah Nangka

Indeks 1

Tidak matang. Keseluruhan permukaan kulit berwarna hijau sepenuhnya. Keadaan duri masih rapat dan tajam. Belum sesuai untuk dipasarkan.

Indeks 2

Matang. Sebahagian permukaan kulit berwarna hijau muda atau kuning kehijauan. Duri semakin lebar tetapi masih agak tajam. Sesuai untuk dituai dan akan masak dalam tempoh 3-4 hari.

Indeks 3

Masak. Permukaan kulit berwarna hijau muda atau kuning kehijauan. Duri semakin lebar dan kurang tajam. Buah mengeluarkan bau aroma yang agak kuat.

Indeks 4

Buah ranum. Keseluruhan permukaan kulit berwarna kuning kemerahan. Buah mengeluarkan bau aroma yang kuat.

 

Disediakan oleh,

Safwah Adani Zainuddin

BSP, UPM

Toksisiti Nutrien

Gejala kekurangan nutrient merupakan sesuatu yang biasa dilihat. Apabila gejala tersebut dilihat diladang, tindakan yang biasa diambil oleh petani adalah penggunaan baja. Sekiranya tanaman itu belum dibaja pada masa yang terdekat, kemungkinan tindakan itu merupakan tindakan yang baik. Walau bagaimanapun, sekiranya tanaman tersebut sudah dibaja dan kemudian dibaja semula pada masa yang terdekat sedangkan mengikut jadual pembajaan, masa penggunaan baja masih lama lagi maka tindakan ini mungkin boleh membawa kepada toksisiti nutrien.

  .

Tindak balas tumbuhan kepada jumlah nutrien dalam tanah

Tindak balas pokok terhadap jumlah baja dan nutrien boleh diringkaskan menggunakan graf di atas. Pada jumlah yang sedikit, pokok akan kekurangan gizi, pada kadar yang terlalu banyak, toksisiti tanah akan berlaku. Apabila pembajaan secara berlebihan berlaku, tanah akan menjadi toksik, pertumbuhan pokok akan terganggu dan kualiti hasil berkurangan. Kadar optimum pembajaan di mana tumbuhan dapat menyerap nutrien dan membesar dengan sihat berada di antara dua kadar tersebut.

.

Unsur-unsur penting bagi tumbesara pokok

Sumber makronutrien NPK jarang menjadi toksik kerana julat antara kadar optimum dan toksik jauh berbeza. Oleh kerana mikro nutrien diperlukan oleh tumbuhan pada skala yang lebih kecil, maka julat perbezaan kadar optimum dan toksik pada tumbuhan lebih kecil. Maka, keracunan nutrien lebih mudah berlaku akibat mikro nutrien.

Tanda-tanda keracunan nutrien sering dilihat dan gianggap sebagai kekurangan nutrien. Keracunan nutrien dan kekurangan nutrien boleh berlaku secara serentak pada masa yang sama. Perkara ini berkaitan dengan interansi sinergi dan antagonisme antara nutrien dalam tanah. Kadar yang tinggi sesuatu unsur menyebabkan ketersediaan nutrien lain terhad kepada kadar yang rendah menyebabkan tumbuhan menzahirkan tanda-tanda kekurangan nutrien. Maklumat mengenai perkara ini diterangkan pada link ini: https://fastgrow.my/2019/03/29/ketersediaan-nutrien-pada-tanah/

Tanda-tanda keracunan nutrien

Nutrien NPK

Tumbuhan yang mempunyai N yang berlebihan akan menunjukkan warna hijau tua tetapi tumbesarannya perlahan. Pokok yang terlebih unsur N mungkin kelihatan tinggi, walau bagaimanapun, batangnya tidak kukuh. Kesan seperti terbakar akan kelihatan pada daun terutamanya pada cuaca panas dan kering. Kesan daripada terlebih unsur P dalam tanah adalah kekurangan pengambilan unsur Fe, Mn, dan Zn. Mengebabkan tanda-tanda kekurangan unsur-unsur terbut pada tumbuhan. Keterlebihan unsur K jarang berlaku tetapi boleh menyebabkan penyerapan unsur Mg dan Ca terhad pada tumbuhan.

.

Kesan keracunan nitrogen pada daun

 

Micro nutrien

Keracunan nutrien mikro boleh berlaku rentatan daripada aplikasi baja berlebihan, pengairan yang mempunyai kandungan garam yang tinggi atau kawasan tanaman mempunyai kandungan nutrien mikro yang tinggi. Tanah yang mempunyai kadar Cu, Zn dan Ni yang tinggi boleh mengusir unsur Fe dan unsur besi lain menyebabkan simptom kekurangan unsur-unsur tersebut. Kadar Mn yang tinggi pula akan menyebabkan bintik htam-perang atau kemerahan dan chlorophyll yang tidak sekata pada daun tua. Kesan klorosis dan nekrosis pada daun akan kelihatan pada daun.

Maklumat lanjut tentang tanda-tanda kekurangan nutrient boleh dibaca melalui link ini : https://fastgrow.my/2019/03/14/gejala-kekurangan-gizi-nutrien-pada-daun-tanaman/

Mendiagnosis keracunan nutrien boleh dilakukan dengan beberapa cara. DRIS merupakan salah satu kaedah yang dapat menganalisis tisu tumbuhan secara lebih tepat. Analisis lain yang boleh dilakukan termasuk analisis tisu daun dan sampling tanah. Diagnosis melalui pemerhatian visual juga boleh dilakukan walaupun tidak setepat analisis makmal. Maka, sekiranya terdapat gejala seperti kekurangan nutrien pada tanah, lakukan analisis ringkas dahulu dengan :

  1. Melihat amalan pembajaan
  2. Pemeriksaan pH tanah
  3. Melihat keadaan tanah
  4. Melihat aktiviti di sekitar kawasan tanaman

Kemungkinan tanah mempunyai masalah selain kekurangan nutrien. Sekiranya masalah keracunan nutrien berlaku kerana pembajaan, maka siramkan air bag mengurangkan kepekatan dalam tanah dan periksa baja yang digunakan. Jika perlu, baja yang digunakan boleh digantikan dengan yang lebih sesuai dengan tanaman.

 

Disediakan oleh :

Safwah Adani Zainuddin

Bachelor Sains Pertanian, UPM

 

Rujukan

  1. https://www.emeraldharvest.co/what-is-nutrient-deficiency-and-nutrient-toxicity/
  2. McCauley, 2011, Plant nutrient fuction and deficiency and Toxicity symptoms, http://landresources.montana.edu/nm/documents/NM9.pdf
  3. http://www.canna.ca/interactions_between_nutrients

SERANGAN TIKUS DI SAWAH PADI

Oryza sativa atau lebih dikenali sebagai padi merupakan salah satu makanan ruji yang penting di dunia. Pengambilan padi (beras) dalam diet hari oleh manusia adalah disebabkan tinggi kandungan gizi, mineral dan vitamin.

Walau bagaimanapun, penghasilan padi terganggu disebabkan oleh aktiviti tikus yang akan menyerang sawah padi dengan memakan padi pada setiap peringkat pertumbuhan padi. Sehubungan dengan itu, permasalahan ini yang akan memberi kesan kepada pertumbuhan padi dan juga penghasilan padi.

Kerosakkan yang berlaku di sawah padi yang disebabkan oleh serangan tikus amat ketara kesannya jika tiada kawalan yang diambil untuk mengatasinya. Tanpa pengaplikasian kaedah kawalan, kerosakan pada tanaman padi boleh mencecah 30%. Spesis tikus yang biasa merosakkan tanaman padi adalah; Tikus Sawah (Rattus argentiventer), Tikus Bandikot (Bandicota indica) dan Tikus Ryukyu (Mus caroli). Tikus sangat aktif pada waktu malam bermula dari waktu senja sehingga waktu fajar.

Kerosakan yang disebabkan oleh serangan tikus berlaku pada semua peringkat pertumbuhan tetapi mencapai kemuncak apabila padi matang. Kerosakan yang berlaku diperingkat awal boleh disebabkan oleh tikus memakan benih secara langsung atau menariknya benih yang telah bercambah. Pada peringkat pertumbuhan padi bunting (booting stage), tikus akan memotong (sudut 45) atau membengkok tillers lebih tua untuk mencapai panicles yang membangun. Semakin tanaman padi matang, tikus memotong atau melentur batang padi (tillers) untuk makan bijian yang sudah berisi/masak. Kerosakan tikus pada padi yang mungkin menyerupai kerosakan yang dilakukan oleh burung pada peringkat padi masak/matang. Kerosakan ini biasanya rendah semasa di peringkat vegitatif namun, meningkat dengan pantas selepas peringkat pendebungaan. Peningkatan kerosakan pada padi membawa maksud kepada jumlah tikus lebih yang lebih besar disebabkan oleh peningkatan perlindungan dan sumber makanan.

Lubang tikus untuk pergerakan mereka melalui bawah tanah dari satu petak sawah ke petak yang lain.

Kesan tapak kaki tikus didalam bendang.

Contoh kerosakkan yang dilakukan oleh tikus pada tanaman padi.

Antara langkah yang oleh dilakukan bagi mengawal serangan tikus di sawah padi adalah;

1)Pengurusan kawasan/ladang:

  • Kawasan persekitaran sawah perlu sentiasa dibersihkan daripada segala semak samun atau belukar. Kawasan yang tidak bersih dan bersemak menyediakan tempat perlindungan serta pembiakan yang sesuai untuk tikus.
  • Penanaman secara serentak ini akan dapat mengurangkan sumber makanan tersedia kepada tikus apabila kesemuanya dituai secara serentak dan akan mengakibatkan pengurangan populasi tikus secara semula jadi.
  • Bersihkan kawasan sawah dan tali air dari rumpai dan semak samun. Saiz batas bendang perlu dikecil dan direndahkan.

2) Kawalan kimia/racun:

  • Racun Generasi Pertama (multi-doses)

– Akan menyebabkan mortaliti (kematian) kepada tikus dengan menghalang keupayaan haiwan untuk menghasilkan beberapa faktor pembekuan darah utama (darah tidak dapat membeku).

– Contoh bahan aktif: Warfarin, Chlorophacinone dan Diphacinone.

Bahan aktif: Chlorophacinone

  • Racun Generasi Kedua (Single-dose)

– Menyebabkan mengalami pendarahan dalaman badan yang disebabkan oleh anti-koagulan racun yang menghalang darah membeku dan membawa kesan kepada salur darah.

– Contoh bahan aktif: Brodifacoum, Bromadiolone, Defethialone,Difenacoum dan Flocoumafen.

Bahan aktif: Flucomafen

  • Kawalan secara biologi:

– Burung Hantu/ Pungguk Jelapang (Barn Owl)

Pemangsa yang efektik dalam pengawalan populasi tikus. Burung hantu mempunyai penglihatan yang tajam yang mampu mengesan kedudukan dan pergerakan tikus. Burung pemangsa ini merupakan burung nokturnal yang aktif mencari makanan pada waktu malam. Pungguk jelapang memiliki pendengaran yang tajam yang digunakan untuk mengesan serta memburu mangsanya. Rupa bentuk muka, susunan dan struktur bulu pada muka amat membantu dalam proses menyalurkan gelombang bunyi kepada bukaan atau kaviti telinga yang terdapat pada sisi kepala burung ini. Saiz bukaan telinga ini juga boleh diubah-ubah untuk memaksimumkan pengumpulan bunyi.

Selain itu, kaki burung pemangsa ini juga merupakan senjata utama yang menyumbang kepada keberkesanannya sebagai agen kawalan tikus di sawah. Seperti burung pemangsa yang lain, jari kaki pungguk jelapang dilengkapi dengan kuku tajam yang digunakan untuk menangkap tikus. Kuku yang tajam ini juga mampu memegang dan membunuh tikus ketika pungguk jelapang sedang terbang di udara.


Rujukan:

Disediakan oleh;

NUR SHAHFIKA BT ISMAIL

BSP (FP),

UPM SERDANG.

 

 

LADA HITAM

 Lada hitam (Piper nigrum Linn) merupakan tanaman yang membiak melalui keratan batang ataupun melalui biji benih. Namun, penggunaan biji benih agak jarang digunakan dan ianya hanya digunakan dalam penyelidikanbagi mendapatkan varieti-varieti baru yang tahan kepada penyakit dan mampu mengeluarkan hasil yang tinggi.

Rasa pedas lada hitam adalah disebabkan oleh kandungan alkaloid piperine, chavisine dan juga piperettine didalam buah lada hitam tersebut. Disamping itu, rasa pedas lada hitam juga dipengaruhi oleh varieti dan faktor persekitaran.Musim yang sesuai bagi penanaman lada hitam adalah pada musim hujan (Okt – Dis) kerana dapat sumber air yang tinggi. Pengeluaran hasil pertama bagi buah lada hitam adalah pada awal musim hujan pada tahun ke-2.

Bahan Tanaman:

  • Keratan tanpa akar
  • Jarak tanaman: 2.5m X 2.0m (2,000 pokok/ha)
  • Keratan baru memerlukan naungan iaitu pokok muda perlu dilatih untuk tumbuh memanjat pada tiang sokongan. Contoh sokongan hidup yang boleh digunakan adalah jenis kekacang; Bunga Jepun (Gliricidia sepium) dan Dedap (Erythrina indica).
  • Secara tradisional, tiang sokongan yang sering digunakan adalah tiang kayu belian.

Tiang sokongan menggunakan batu bata.

Pembajaan:

  • Penggunaan baja kimia penting bagi mendapatkan hasil yang tinggi.
  • Pokok muda memrlukan pembajaan yang kerap terutamanya nutrient N, P dan K.
  • Pokok yang sudah matang juga memerlukan bekalan nutrient dalam kuantiti yang banyak.
  • Pengapuran dilakukan untuk mengawal kemasaman (pH) tanah dan juga meningkatkan kandungan zat makanan Ca dan Mg didalam tanah.

Pemangkasan:

  • Memerlukan kanopi yang sesuai.
  • 3 kali pemangkasan;

– 6 bulan selepas penanaman untuk keluarkan 3 pucuk utama.

– umur 12 – 14 bulan untuk capai ketinggian separuh tiang sokongan.

– apabila pucuk utama mencapai bahagian atas tiang sokongan dan seiring dengan pengeluaran buah yang pertama.

Perosak:

  • Kumbang Belalai (Lophobaris piperis)

  • Kepinding Lada (Dicronocoris neuetii)

  • Kumbang Rokok (Lasioderma serricorne)

Penyakit:

  • Penyakit Reput Akar (Phytophthora capsia)

  • Penyakit Buah Hitam (Collectotrichum capsia, C. piperis, C. gloesporioides)

  • Penyakit Akar Putih (Rigidoporus lignosus)

  • Penyakit Hawar Lembut (Septobaidium sp.)


RUJUKAN:

  • https://www.academia.edu/24138498/TANAMAN_LADA_HITAM 
  • https://www.academia.edu/9195652/Amalan_Pertanian_Yang_Baik_APB_Untuk_Penanaman_Lada_Piper_nigrum_L 

Disediakan oleh;

Shahfika Ismail

BSP (FP) UPM.

Ketersediaan Nutrien pada Tanah

Proses tumbesaran dan penghasilan buah pada tanaman bergantung kepada beberapa faktor. Antara faktor utama adalah ketersediaan nutrien bagi penyerapan oleh tumbuhan. Gizi atau nutrien penting bagi tumbuhan bagi menjalankan proses fotosintesis, pembentukan sel-sel baharu dan pembentukan biokimia yang terlibat dalam tumbesaran tumbuhan. Apabila tumbuhan tidak mendapat nutrient yang mencukupi bagi menjalankan proses-proses tersebut, maka tumbuhan tersebut akan menunjukkan gejala seperti klorosis di mana daun menjadi kuning dan nekrosis iaitu sel-sel mati yang kebiasaannya pada daun atau buah.

Secara kebiasaannya, apabila melihat gejala kekurangan nutrien, persoalan yang akan timbul adalah kecukupan aplikasi baja. Walau bagaimanapun, ketersediaan nutrien bagi penyerapan oleh tumbuhan tidak hanya bergantung kepada kandungan nutrient tersebut dalam baja yang diberikan kepada tumbuhan. Ada kemungkinan nutrien yang diperlukan sudah wujud dalam tanah, tetapi tidak tersedia untuk penyerapan oleh tumbuhan. Hal yang demikian adalah kerana ketersediaan nutrient bagi tumbuhan bergantung kepada beberapa faktor. Antaranya adalah pH tanah, kewujudan dan ketersediaan air pada tanah dan interaksi nutrient pada tanah.

Kesan pH pada tanah kepada tanah adalah sangat penting. pH yang terlalu rendah atau terlalu tinggi akan menyebabkan nutrient dalam tanah wujud dalam keadaan yang tidak tersedia bagi tumbuhan. Purata pH yang terbaik bagi pertumbuhan pokok adalah 5.5 hingga 6.5. Maklumat lanjut tentang pH boleh didapatkan daripada link ini : https://fastgrow.my/2019/03/08/ph-tanah/

Secara umumnya, tanah di Malaysia mempunyai pH yang agak rendah (pH sekitar 3-4). Untuk meningkatkan pH tanah 600g kapur pertanian diperlukan untuk 1 meter persegi tanah. Walau bagaimanapun, kadar aplikasi tertakluk pada keadaan tanah. Sekiranya kapur diletakkan secara berlebihan, tanah boleh menjadi bersifat alkali dan toksik kepada tumbuhan.

Kesan pH kepada ketersediaan nutien pada tumbuhan

Faktor kedua nutrient tidak boleh diserap oleh tumbuhan sedangkan nutrient tersebut sudah wujud didalam tanah adalah kerana kekurangan air. Ketersediaan air penting  bagi pelarutan nutrien dalam tanah untuk penyerapan oleh tumbuhan. Nutrien pada tanah diserap dalam keadaan ion oleh akar tumbuhan. Sekiranya air tidak tersedia pada tanah untuk penyerapan oleh tumbuhan, nutrien dalam tanah akan wujud dalam keadaan yang tidak bole diserap oleh tumbuhan.

Interaksi antara nutrien dalam tanah sendiri menjadi satu faktor kebolehan tumbuhan untuk menyerap baja daripada tanah. Interaksi ini disebut sebagai inteakri antagonisme dan sinergisme. Kedua interaksi ini telah diringkaskan dengan Mulder’s Chart.

Carta Mulder menjelaskan interaksi antagonisme dan sinegisme nutrien

Interaksi antagonisme pada nutrien adalah apabila peningkatan satu nutrien menyebabkan pengurangan nutrien daripada unsur lain. Contohnya seperti yang boleh dilihat pada carta Mulder, peningkatan kadar Nitrogen pada boleh menyebabkan kurangnya ketersediaan potash, boron dan kuprum untuk tumbuhan. Perkara yang sama juga akan terjadi pada mangan, fosforus, zink, boron, mangesium, ferum dan potash sekiranya kalsium berada dalam kadar yang tinggi.

Interaksi sigergi pula berlaku apabila peningkatan satu nutrien menyebabkan peningkatan keperluan nutrien lain. Seperti yang dilihat, peningkatan molybdenum akan menigkatkan keperluan nitrogen, seterusnya meningkatkan keperluan magnesium dan kemudian fosforus. Maka, bagi memastikan tumbesaran tumbuhan dengan sihat perlu diambil kira pelbagai aspek bagi mewujudkan keseimbangan input yang akan memastikan ketersediaan nutrien bagi penyerapan pada pokok.

Disediakan oleh:

Safwah Adani Zainuddin

Bachelor Sains Pertanian UPM

Rujukan

  1. https://www.researchgate.net/figure/Mulders-chart-shows-some-of-the-interactions-between-plant-nutrients-Interaction-A_fig2_269070969
  2. https://www.nutrientstewardship.com/implementation/soil-ph-and-the-availability-of-plant-nutrients/
  3. http://www.christopherteh.com/blog/2019/02/gardening-perfect-soil/
  4. http://www.fao.org/tc/exact/sustainable-agriculture-platform-pilot-website/nutrients-and-soil-fertility-management/en/

PEROSAK KELAPA SAWIT

Secara amnya, setiap tahap pertumbuhan kelapa sawit menerima ancaman daripada serangan perosak yang akan menganggu dan merencatkan perkembangan dan pertumbuhan kelapa sawit itu sendiri. Perosak tanaman sawit terdiri daripada pelbagai jenis, saiz dan jenis serangannya. Antranya serangan yang sering kali berlaku pada tanaman kelapa sawit adalah;

  1. Kumbang Tanduk (Oryctes rhinoceros)

Pembiakan: pada tunggul yang mereput atau bahan organik (habuk kayu, tahi lembu atau tandan buah kosong).

Serangan:

  • Makan daun pucuk menyebabkan berlubang pada daun.
  • Makan tisu lembut
  • Pemotongan berbentuk V rumbia atau lubang di midrib daun membentuk seperti kipas.

Kawalan:

Kaedah Kultural:

  • Musnahkan tempat-tempat pembiakan kumbang tanduk.
  • Tanam tanaman penutup bumi ditempat berpotensi untuk pembiakan (kurangkan penggunaan keadah pembakaran).

Kaedah Kimia: cypermethrin, lambda cyhalothrin, acephate atau Nurelle mengikut kadar yang di syorkan dilabel.

Perangkap:

  • Perangkap Feromon (Sime RB dan Ferrolure) – memerangkap kumbang jantan dengan menggunkan feroman yang mimik bau kumbang betina.
  • Perangkap Tiruan – mengelirukan kumbang dengan menyediakan satu kawasan atau tempat yang sama seperti tempat untuk pembiakan kumbang.

Perangkap feromon


2.  Kumbang Kaboi

Kumbang Apogonia (Apogonia cribricolli) –

Serangan:

  • Makan daun muda dan poucuk terutamanya dikawasan tapak semaian.
  • Bermula dari bahagian luar ke bahagian dalam termasuklah pada urat daun.
  • Najis kumbang berwarna hitam boleh ditemui di permukaan daun muda.

Kawalan:

Kimia –

  • cypermethrin atau trichlorfon.
  • Gunakan gamma –HCH untuk memusnahkan larva dan dewasa di dalam tanah.

 

Kumbang Chaper (Adoretus compressus) –

Serangan:

  • Makan daun tengah menyebabkan berlubang.
  • Serangan pada daun muda lebih serius sehinga merosakkan kedua-dua permukaan daun.

Kawalan:

Kimia – cypermethrin, trichlorfon atau Gamma -HCH


3.  Anai – anai (Coptotermes formosanus)

Serangan:

  • Serangan lebih banyak dikawasan tanah gambut.
  • Koloni anai-anai yang besar boleh memenuhi ruang dalam tanah dengan luas dan membukit tinggi bagi yang membina busut.
  • Serangan tertumpu pada bahagian pangkal batang dan akar menyebabkan pokok muda mati.
  • Serangan pada pokok tua tidak menunjukkan tanda nyata, namun akan tumbang dalam tiupan angin kencang berikutan pegangan akar dalam tanah yang lemah.

Kawalan:

Kimia –  Deltamethrin, chloropyrifos atau alpha-cypermethrin.

Kultura – Kawalan paras air di tanah gambut.

 

4.  Tikus

Jenis;

  • Tikus Sawah (Rattus argentiventer)

  • Tikus Belukar (Rattus tiomanicus)

  • Tikus Rumah (Rattus rattus diardii)

Serangan:

  • Peringkat semaian dan buah kelapa sawit matang.
  • Makan buah kelapa sawit.
  • Menjejaskan rupa dan kualiti buah sawit.
  • Merosakkan bunga jantan kelapa sawit.
  • Elaies kamerunicus  (pendebunga) turut dimakan.

Kawalan:

  • Kimia –

Generasi pertama: Warfarin, chlorophacinone, diphacinone

Generasi kedua: Bromadiolone, Brodifacoum, Flocoumafen, Difethialone

  • Biologi – Burung Hantu (Tyto alba)

    5. Gajah

Serangan:

    • Makan umbut dan pucuk kelapa sawit.
    • Merosakkan tanaman.

Kawalan:

  • Kurangkan serangan dengan memasang pagar elektrik dan mengali parit di sekitar kawasan tanaman.
  • Membuat panggilan kepada pihak PERHILITAN untuk bantuan yang lebih lanjut.

Rujukan:

  • DOA, MPOB, IMPIANA blogspot,Buku Theori blogspot, AnimAgro Tech blogspot.
  • croped.koko.my, coptotermis&catid.

Disediakan oleh:

Shahfika Ismail

BSP,UPM.

Pemangkasan pada Kelapa Sawit

Pokok kelapa sawit yang muda menghasilkan sebanyak 32 – 40 pelepah setahun, manakala pokok sawit yang matang menghasilkan 18 hingga 24 pelepah setahun. Apabila pelepah kelapa sawit ada dalam jumlah yang berlebihan, pengudaraan pada pokok akan berkurangan, ini menggalakkan pertumbuhan kulat pada daun, tandan bunga dan buah. Pelepah yang banyak juga akan menyebabkan daun bersaing untuk mendapatkan cahaya matahari dan proses fotosistesis menjadi kurang efisyen. Selain itu, perkara tersebut menyukarkan proses penuaian dan buah lerai akan tersangkut pada celah pelepah. Tambahan pula, apabila pelepah kelapa sawit ada dalam jumlah yang tinggi, maka lebih nutrisi diperlukan oleh pokok bagi menghasilkan buah.

.

Pokok sawit yang tidak melakukan pemangkasan kurang  hasil dan menyukarkan pengurusan.

Pemangkasan merupakan salah satu amalan yang amat penting dalam mengusahakankan tanaman kelapa sawit. Objektif utama dalam melakukan pemangkasan pada tanaman kelapa sawit adalah bagi memastikan pokok mempunyai pelepah yang mencukupi untuk mendapatkan cahaya matahari dengan lebih efisyen. Kebaikan pemengkasan boleh:

  1. Meningkatkan penghasilan bunga betina dan mengurangkan bunga jantan.
  2. Meningkatkan berat dan hasil tandan sawit.
  3. Memudahkan proses penuaian sawit.
  4. Mengurangkan tandan rosak pada pokok sawit.

Walau bagaimanapun, pengusaha perlu waspada agar tidak memangkas pelepah secara berlebihan terutamanya pada pokok sawit yang matang. Hasil tuaian boleh berkurang sekiranya pemangkasan dilakukan secara berlebihan kerana proses fotosintesis pada pokok akan berkurang seterusnya mengurangkan penghasilan buah. Perkara ini berlaku kerana pokok akan menggunakan tenaga hanya untuk proses tumbesaran dan bukan pada penghasilan buah. Apabila perkara ini berlaku, pemulihan penghasilan pokok mungkin mengambil sehingga 2 tahun.

.

Pemangkasan berlebihan mengurangkan hasil tuai.

Umur pokok

Pemangkasan Catatan

<4 tahun

Pangkas hanya daun kering Pokok muda perlukan daun yang banyak bagi proses fotosintesis untuk mempercepatkan tumbesaran pokok.

4 – 7 tahun

Meninggalkan 2 pelepah bawah tandan buah

8 – 14 tahun

Meninggalkan 1 pelepah bawah tandan buah

>15 tahun

Menginggalkan 1 pelepah bawah tandan buah

.

.

Pokok sawit yang melakukan pemangkasan dengan baik.

Pemangkasan perlu dilakukan secara berkala, sekurang-kurangnya satu kali setahun. Kebiasaannya, pengusaha menlakukan pemangkasan sekaligus apabila melakukan penuaian hasil.

 

Disediakan oleh:

Safwah Adani Zainuddin

Bachelor Sains Pertanian, UPM

Rujukan:

  1. http://warisanpetani.blogspot.com/2016/06/kebun-kelapa-sawit-2-pemangkasan-pelepah.html
  2. http://klpswt.blogspot.com/2016/04/metode-pemangkasan-pelepah-kelapa-sawit.html
  3. http://kenzhi17.blogspot.com/2014/01/pemangkasan-tanaman-kelapa-sawit.html

Gejala Kekurangan Gizi (Nutrien) Pada Daun Tanaman

Tanaman yang sihat dinilai atau diukur berdasarkan saiznya, warna daun dan juga keseluruhan pertumbuhannya. Tanaman seharusnya kelihatan subur dan sihat pada setiap tahap perkembangannya seperti  warna daun yang hijau menyeluruh dan sekata, kuat, batang kukuh, saiz ukuran dan jumlah bunga serta buah yang normal. Terdapat tiga klasifikasi gizi pada tanaman yang diperlukan bagi pertumbuhan tanaman boleh dilihat kesan kekurangannya pada daun tanaman terutamannya. Tiga klasifikasi gizi tersebut adalah; gizi utama, gizi sekundar dan juga mikronutrien. Namun, dalam artikel ini akan membahaskan gejala-gejala kekurangan gizi utama dan beberapa gizi sekundar yang boleh dilihat pada pertumbuhan daun tamanan.

 

GIZI UTAMA (NPK):

Nitrogen (N) –

  • Umumnya berlaku pada daun tua (bawah)
  • Pertumbuhan terbantut dan berwarna berwarna pucat (kuning).
  • Klorosis (menguning) pada daun tua bermula pada hujung daun sehingga ke midrib, tepi daun tetap berwarna hijau.
  • Kesan terbakar muncul pada kekurangan yang ekstrem.
  • Bunganya masih diproduksi.
  • Catatan: kekurangan gizi Sulfur-gejala kekuningan pertama kali muncul pada daun muda.

 

 

 

 

 

 

 

Fosforus (P) –

  • Fosforus berkeupayaan untuk bergerak dari daun tua kedaun-daun yang muda; gejala akan berlaku pada dau tua dahulu yang kehilangan warna hijau gelap mereka.
  • Daun tips terlihat dibakar, diikuti oleh daun berubah hijau gelap atau kemerahan-ungu, akhirnya mengembangkan nekrotik jaringan (mati patch).
  • Beberapa daun dapat kemudian mengembangkan daerah nekrotik, dan daun muda menunjukkan tingkat pertumbuhan berkurang.
  • Kemerahan batang, sangat terhambat pertumbuhan dan perakaran yang tidak bagus.
  • Bunganya diproduksi, tetapi ada hasil panen buah rendah.
  • Kelambatan / tunda kematangan.
  • Pertumbahan biji benih berkurang.

 

 

 

 

 

 

 

Potasium (K) –

  • Gejala pertama kali terlihat pada daun tua dengan pengeringan pada hujug daun dan disepanjang pinggiran (margin) daun, diikuti oleh kematian tisu daun (nekrosis).
  • Daun herot dan mengerinting.
  • Margin daun seakan terbakar
  • Perkembangan sistem akar yang buruk.
  • Kurang ketahanan terhadap penyakit.
  • penginapan dan tanaman patogen juga dilihat.

 

GIZI SEKUNDAR (MgCa):

Calcium (Ca) –

  • Klorofil menjadi pudar sepanjang margin daun dan diantara urat terutamannya pasa musim sejuk.
  • Nekotik kecil mucul pada Kawasan yang pudar itu.
  • Buruk perkembangan akar.
  • Pramatang pertumbuhan tunas dan anak bunga.
  • Daun kuncup dan terminal tunas mati.
  • Daun menebal (kecil) menyebabkan ianya kehilangan kekuatan dan penipisan dedaunan di bawah kondisi yang parah.
  • Ranting mati (die-back) dan tumbuh beberapa tunas dari daun baru yang tidak seperti saiz biasa (lebih kecil).

 

Magnesium (Mg) –

  • Daun gugur.
  • Buah pra-matang berguguran jatuh.
  • Nekrosis dan chlorosis antara urat daun terutamannya pada hujung daun tua.
  • Kekuningan antara urat daun, kekadang warna coklat kemerahan.
  • Kebantutan tanaman tidak begitu besar seperti kekurangan gizi yang utama.
  • Daun dibahagian bawah menjadi kekuningan bermula dari luar masuk ke dalam, urat daun tetap hijau.

 

 


Karangan oleh:

Nur Shahfika bt Ismail

Bac. Sains Pertanian,

UPM.


Rujukan: 

Advancing the Chemical Sciences (RSC)

Haifa (Pioneering the Future) website

Power AG website

 

Pengairan pada Kelapa Sawit

Malaysia merupakan sebuah negara yang beriklim panas dan lembab sepanjang tahun. Jumlah hujan tahunan di Malaysia adalah sebanyak 2500 mm. Walau bagaimanapun, taburan hujan tahunan tersebut adalah tidak sekata sepanjang tahun. Secara umumnya Malaysia menerima hujan yang tertinggi pada bulan 8 hingga 12 dan menghadapi musim kering pada bulan 3 sehingga sehingga 5. Pada musim kering, deficit air sering berlaku apabila kadar kehilangan air daripada proses evapotranspirasi adalah lebih tinggi berbanding dengan kadar penerimaan air.

Kesediaan air bagi penyerapan oleh pokok sawit menggalakkan proses pembesaran yang pantas. Kesan daripada kekurangan air bagi pokok sawit boleh menyebabkan saiz daun berkurang. Walaupun tanaman sawit mempunyai ketahanan untuk melalui musim kering, ketiadaan air akan mempengaruhi kualiti buah dan hasil tuai. Pengairan pada tanaman kelapa sawit kebiasaannya bergantung kepada hujan. Maka, bagi mengurangkan kebergantungan kepada hujan semata-mata, sistem perparitan dan pengairan perlu disediakan di kawasan penanaman.

Sistem perparitan adalah salah satu kaedah penting yang sering digunakan oleh pengusaha ladang bagi mengawal air dalam tanah dan memastikan keberadaan air dalam tanah walaupun dalam musim kering. Saiz parit bergantung kepada jenis tanah kawasan penanaman. Di tanah rata, parit perlu dalam dan lebar bagi menyimpan air pada musim kemarau.

Pelan sistem perparitan bagi kelapa sawit.

 

Penyediaan sistem pengairan pada tanaman juga membolehkan penerimaan air kepada pokok secara terkawal. Penambahan air dapat mengurangkan stres kepada tanaman pada masa kering dan meningkatkan hasilnya. Kajian menunjukkan bahawa apabila tanaman mendapat sumber air daripada sistem pengairan dan air hujan, hasil dapat ditingkatkan kerana kelembapan dalam tanah memudahkan penyerapan nutrisi dalam tanah oleh tanaman. Antara sistem yang boleh digunakan adalah sistem titis (drip) dan sistem sprinkler. Namun, bagi mengurangkan penggunaan air, sistem titis disyorkan.

 

disediakan oleh :

Safwah Adani Zainuddin

Bachelor Sains Pertanian, UPM

Rujukan

  1. Tittinutchanon, 2008, A review of 15 years of oil palm irrigation research in Southern Thailand, http://netafimuk.com/Data/Uploads/143-5%20Oil%20palm%20Clendon%20et%20al.%20PPT%20Irrigation%20Trials%20Summary.pdf
  2. Md Noor, 2004, Water Deficit and Irrigation in Oil Palm: A Review of Recent Studies and Findings http://palmoilis.mpob.gov.my/publications/OPB/opb49-roslan.pdf
  3. http://agritech.tnau.ac.in/agriculture/agri_irrigationmgt_oilpalm.html
  4. http://he.naandanjain.com/uploads/catalogerfiles/oil-palm-2/NDJ_OilPlam_eng_booklet_130311F.pdf