PENYAKIT PADA TANAMAN NENAS (Ananas comosus)

 

  1. Penyakit Reput Teras Kulat Phytophthora – Phytopthora Heart (Top) Rot

Patogen: Phytopthor cinnamon dan P. nicotianae

Gejala/Tanda-tanda:

  • Kebiasaanya menyerang di semua peringkat umur tanaman nenas terutamanya pada tiga hingga empat bulan selepas penanaman tunas/ mahkota (crown) lama.
  • Tanaman yang sudah berbuah atau sulur tunas mungkin akan terjejas.
  • Warna daun berubah kepada warna kuning atau coklat tembaga dan kemudiannya akan menjadi layu (hujung daun mengulung), berubah menjadi coklat dan mati.
  • Apabila gejala sudah kelihatan, daun muda mudah dicabut dari tanaman dan tisu putih daun akan menjadi basah dan menghasilkan bau yang busuk akibat daripada kehadiran organisma sekunder/lain.
  • Titik tumbuhbesaran pada batang empat kekuningan coklat dengan satu garis hitam lurus antara kawasan yang tidak dijangkiti dan yang berpenyakit.

Cara tersebar:

  • Chlamydospores kedua-dua spesies merupakan inokulum yang utama dan ianya boleh hidup di tanah atau pada sisa/lebihan tumbuhan selama beberapa tahun. Mereka bercambah secara terus untuk menghasilkan hyphae yang boleh menjangkiti akar, daun muda dan batang tisu, yang secara tidak langsung menghasilkan sporangia.
  • Patogen phytophthora tinggal didalam tanah dan memerlukan air untuk pengeluaran spora dan jangkitan. Sebagaimana air diperlukan untuk menghasilkan sporangia dan melepaskan motile zoospores (pergerakan spora), jangkitan dan pergerakan/penghasilan penyakit ini terhalang di tanah apabila berdepan dengan situasi saliran yang terhad.

Kesan: Mengeluarkan bau yang busuk dan merosakkan kualiti buah.

Kawalan:

Kaedah Pengurusan:

  • Tanah yang bersaliran baik adalah penting untuk mengurangkan risiko jangkitan akar Phytophthora.
  • Pemilihan kawasan tanaman yang terperinci, batas tanaman dinaikkan sekurang-kurangnya 20 cm tinggi.
  • Membina parit untuk menghalang air berlebihan mengalir mengenai kawasan tanaman.
  • Membina parit-parit dalam kawasan tanaman supaya air dapat dikeluarkan dengan cepat tanpa menyebabkan hakisan dan membuat longkang bawah tanah.
  • cinnamomi menjadi lebih aktif apabila tahap pH tanah melebihi 4.0 justeru amalan pengapuran tidak boleh diaplikasikan dengan berkala.
  • nicotianae cenderung untuk bergiat lebih aktif dalam tanah yang tinggi nutrien. Sulfur boleh digunakan untuk mengurangkan pH dalam tania dengan pH yang melebihi 5.5, tetapi ini bukanlah suatu penggantian untuk amalan-amalan pengurusan yang lain.

Kaedah Kimia:

  • Gunakan racun kulat sistemik pada bahan tanaman sebelum melakukan aktiviti penanaman untuk mengurangkan permasalahan jantung reput (heart rot).
  • Sembur tanaman yang dijangkiti dengan 20g chlorthalonil atau 20g Zineb dalam 10L air.
  • Sembur racun kulat pada kadar yang disyorkan untuk memastikan dapat menghalang kerugian.
  • Tumbuh-tumbuhan yang dijangkiti boleh disimpan jika dirawat sebaik sahaja gejala muncul.
  • Elakkan menanam terlalu mendalam dan menghalang tanah memasuki ke bahagian buah semasa penanaman.


2.   Reput Akar (Root Rot)

Patogen: Phytophthora cinnamomi

Gejala/Tanda-tanda:

  • Gejala-gejala di atas tanah adalah sama seperti yang disebabkan oleh nematoda, mealy bug dan tahap oksigen tanah yang rendah dan tidak diagnostik.
  • Daun menukar warna daripada hijau yang sihat kepada warna merah dan kuning. 
  • Hujung daun dan margin menjadi nekrosis (tisu mati), sistem akar akan mati yang menyebabkan tanaman dengan mudah boleh ditarik dari tanah.
  • Buah-buahan dari tanaman yang dijangkiti akan berwarna seperti pramatang yang akan menjadi kecil dan tidak boleh dipasarkan.
  • Jika gejala-gejala dapat dikenali awal, langkah-langkah kawalan perlu diambil untuk memulihkan tanaman.
  • Jika akar yang dijangkiti dilupuskan dengan sebetulnya, pathogen yang menyerang akan gagal untuk kembali semula.

Cara tersebar:

  • Kerugian boleh menjadi teruk di kawasan yang bersaliran buruk.
  • Tanaman juga boleh terjejas jika berhadapan dengan cuaca hujan yang berpanjangan.
  • Kerugian daripada reput akar boleh menjadi serius di kawasan-kawasan yang mengalami hujan lebat yang berpanjangan.
  • Penyakit ini boleh menghapuskan tanaman dalam klasifikasi ratoon (tunas yang keluar dari pangkal tanaman).
  • Varieti yang memiliki jenis daun yang kasar dan rendah asid hybrid lebih mudah dijangkiti berbanding  nanas jenis Smooth Cayenne.

Kesan: Menjejaskan kualiti buah dan kuantiti untuk dijual ke pasaran.

Kawalan:

Kaedah Kimia:

  • Gunakan racun kulat sistemik pada bahan tanaman sebelum melakukan aktiviti penanaman untuk mengurangkan permasalahan jantung reput (heart rot).
  • Sembur tanaman yang dijangkiti dengan 20g chlorthalonil atau 20g Zineb dalam 10L air
  • Sembur racun kulat pada kadar yang disyorkan untuk memastikan dapat menghalang kerugian.
  • Tumbuh-tumbuhan yang dijangkiti boleh disimpan jika dirawat sebaik sahaja gejala muncul.

Kaedah Pengurusan:

  • Elakkan menanam terlalu mendalam dan menghalang tanah memasuki ke bahagian buah semasa penanaman.
  • Tanah yang bersaliran baik adalah penting untuk mengurangkan risiko jangkitan akar Phytophthora.
  • Pemilihan kawasan tanaman yang terperinci, batas tanaman dinaikkan sekurang-kurangnya 20 cm tinggi.
  • Membina parit untuk menghalang air berlebihan mengalir mengenai kawasan tanaman.
  • Membina parit-parit dalam kawasan tanaman supaya air dapat dikeluarkan dengan cepat tanpa menyebabkan hakisan dan membuat longkang bawah tanah.
  • Cinnamomi menjadi lebih aktif apabila tahap pH tanah melebihi 4.0 justeru amalan pengapuran tidak boleh diaplikasikan dengan berkala.
  • Nicotianae cenderung untuk bergiat lebih aktif dalam tanah yang tinggi nutrien. Sulfur boleh digunakan untuk mengurangkan pH dalam tania dengan pH yang melebihi 5.5, tetapi ini bukanlah suatu penggantian untuk amalan-amalan pengurusan yang lain.

     Akar yang berpenyakit (kanan) dan akar yang sihat (kiri).

 


3.   Pangkal Reput – Base (Butt) Rot

Patogen: Chalara paradoxa

Gejala/Tanda-tanda:

  • Gejala hanya boleh dilihat dibahagian mahkota dan sulur (sucker) buah sebelum atau sejurus selepas penanaman.
  • Warna kelabu ke hitam reput tisu lembut muncul di bahagian bawah buah (butt), meninggalkan gentian bertali-tali dan rongga di pangkal batang.
  • Jika tunas/ bahan tanaman yang dijangkiti ditanam, ianya akan mengurangkan pertumbuhan tanaman.
  • Apabila punggung reput teruk, tumbuh-tumbuhan gagal untuk membesar, layu dengan cepat dan tisu daun akan mati.
  • Tidak seperti reput akar, daun muda kekal teguh bersambung dibahagian atas batang.
  • Tumbuh-tumbuhan yang dijangkiti boleh mudah diterurai di peringkat akar umbi.

Cara tersebar:

  • Kulat adalah penting dalam proses penguraian lebihan nanas selepas penanaman dan terselamat sebagai chlamydospores dalam tanah dan sisa-sisa pereputan nanas.
  • Kulat sering menjangkiti tanaman melalui luka segar yang berlaku apabali bahan tanaman dipisahkan dari pokok induk dan ianya akan memusnahkan tisu lembut pada pangkal batang.
  • Bahan tanaman yang diambil daripada bahagian nanas, selalunya mudah terdedah kepada jangkitansemasa hujan apabila disimpan dalam timbunan.
  • Puncak (mahkota) digunakan untuk penanaman juga mudah terdedah untuk penyakit ini.
  • Conidia dihasilkan dalam keadaan kelembapan yang tinggi dan boleh tersebar oleh angin.
  • Kehilangan bahan tanaman dan tanaman daripada penyakit ini boleh menjadi teruk pada sesetengah masa.

Kesan: Mengurangkan hasil tanaman dan kualiti buah nanas.

Kawalan:

Kaedah Pengurusan:

  • Jangan biarkan sebahagian daripada buah-buahan yang melekat pada mahkota semasa mengutip/memetik.
  • Kerugian dapat dikurangkan melalui pemulihan bahan tanaman asas.
  • Meningkatkan saliran pada tanah dan elakkan menanam semasa hujan.
  • Elakkan kecederaan pada buah semasa menuai dan transit untuk mengelakkan kejadian penyakit.

Kaedah Kimia:

  • Celupkan buah yang dijangkiti ke dalam Thiabendazole (100 ppm) atau Benomyl (3000 ppm) selama 5 minit untuk meminimumkan pereputan.


4.   Tompok Kuning (Yellow Spot)

Patogen: Capsicum chlorosis virus (Tospoviruses)

Gejala/Tanda-tanda:

  • Serangan berlaku pada mahkota muda beberapa bulan selepas penanaman.
  • Tompokan berbentuk bulat, berwarna kuning, kecil (2-5mm) muncul pada permukaan atas daun.
  • Tompokan tersebut akan bersambung dan membentuk coretan kuning pada tisu daun yang nanti akan berubah menjadi coklat dan mati.
  • Virus ini merebak pada daun yang menyebabkan tanaman bengkok ke arah sisi.
  • Jangkitan tersebut akan membunuh tanaman yang menyebabkan virus tersebut tidak disebarkan ke tanaman.
  • Jika bahagian mahkota yangn dijangkiti masih berada pada buah, buah akan mati dari atas ke bawah.
  • Jangkitan boleh berlaku pembukaan bunga yang menyebabkan kemunculan rongga hitam yang besar di bahagian sisi buah-buahan.

Cara tersebar:

  • Virus dibawa kepada tanaman nanas oleh serangga terbang kecil (thrips).
  • Jangkitan kebanyakannya berlaku semasa pertumbuhan awal tanaman dan mahkota buah yang sedang membesar ada kalanya akan dijangkiti.
  • Jangkitan ini boleh membawa kepada kematian, namun pembiakan secara vegetative tidak akan menyebarkan virus kepada penanaman seterusnya.
  • Tospoviruses mempunyai pelbagai jenis perumah dalam kalangan tumbuhan rumpai dan tumbuhan tanaman.
  • Namun demikian, penyakit ini jarang dilihat menyerang tanaman nanas tidak seperti penyakit yang lain.

Kesan: Kematian pada tanaman nanas.

Kawalan:

Kaedah Pengurusan:

  • Pastikan lading tanaman bebas daripada rumpai.
  • Elakkan daripada memusnahkan tampalan rumpai (weedy patches) yang lama berhampiran mahkota muda penanaman atau ladang yang sudah berbuah.
  • Jika ini mustahil, semburan perlu dilakukan pada ladang tanaman yang dijangkiti bagi mengelak thrip (serangga perosak).

 

 

Antara racun yang berdaftar dan sesuai untuk digunakan:

  • Racun Kulat:
  • Mancozeb (Indofil M-45 75WP, 3 g/l)
  • Carbendazim (Bavistin 50WP, 1 g/l)
  • Carbendazim 12WP+ Mancozeb 63WP (Saaf, 2 g/l)
  • Hexaconazole (Contaf 5SC, 2 ml/l; Samarth 2SC, 4 ml/l)

 

Rujukan:

Joy, P. P., and Sindhu, G. (2012). DISEASES OF PINEAPPLE (Ananas comosus): Pathogen, symptoms, infection, spread & management. Pineapple Research Station (Kerala Agricultural University), Vazhakulam-686 670, Muvattupuzha, Ernakulam, Kerala, India.

Dikarang oleh:

SHAHFIKA ISMAIL

BSP, UPM.

VARIETI DURIAN (Durio zibethinus)


Terdapat 13 jenis durian yang popular dalam kalangan pengusaha tanaman durian di Malaysia yang telah didaftarkan oleh Jabatan Pertanian Malaysia. Varieti-varieti ini popular disebabkan memiliki kualiti buah yang bagus (tekstur, rasa, warna dan bau), hasil pengeluaran yang tinggi dan ketahanan terhadap penyakit. Varieti- variety tersebut adalah ;

  1. D24

Asal: Bukit Merah Reservoir, Perak.

Bahagian Ciri-ciri
Buah ·         Saiz sederhana besar dan bulat

·         Kulit berwarna hijau muda

·         Berkulit nipis

·         Duri tajam

·         Kulit mudah dikopek

Daun ·         Bertekstur lembut

·         Urat sedikit timbul

·         Bentuk seakan-akan seperti sampan.

Isi ·         Isi tebal

·         Berwarna kuning

Rasa ·         Berlemak

·         Sedikit pahit

                           


  1. D99 (KOP KECIL)

Asal: Thailand

Bahagian Ciri-ciri
Buah ·         Saiz sederhana besar dan bulat

·         Kulit berwarna hijau gangsa

·         Berkulit nipis

·         Duri halus dan tajam

Daun ·         Bertekstur keras

·         Urat ketara timbul

·         Berbentuk oblong

Isi ·         Isi sederhana tebal

·         Berwarna kuning

Rasa ·         Manis

·         Berbau sederhana

     

 

     


  1. D123 (CHANEE)

Asal: Thailand

Bahagian Ciri-ciri
Buah ·         Saiz  besar dan panjang

·         Kulit berwarna hijau perang

·         Tangkai pendek dan besar

·         Duri kasar dan berwarna perang dihujung.

Daun ·         Kecil dan bulat

·         Tunas ketiak berkembang pada daun matang dengan ketara

·         Permukaan rata

Isi ·         Isi tebal

·         Berwarna kuning keemasan

Rasa ·         Lemak manis

·         Berbau kuat


  1. D145 (BERSERAH)

Asal: Berserah, Kuantan, Pahang.

Bahagian Ciri-ciri
Buah ·         Saiz  besar dan bulat

·         Kulit berwarna hijau

·         Kulit sederhana nipis

 

Daun ·         Beberapa lai daun melentik keatas
Isi ·         Isi sederhana tebal

·         Berwarna kuning

·         Biji penuh dan sederhana besar

Rasa ·         Lemak manis


  1. D158 (KAN YAU)

Asal: Thailand

Bahagian Ciri-ciri
Buah ·         Saiz  sederhana besar dan bulat

·         Kulit berwarna hijau muda

·         Berkulit nipis

·         Duri tajam, halus dan mengelilingi buah

·         Sukar dikopek

·         Tangkal panjang dan tebal

Daun ·         Lai daun lebar dari bahagian tengah ke pangkal daun
Isi ·         Isi tebal

·         Berwarna kuning

Rasa ·         Lemak manis

·         Sedikit pahit

   


  1. D159 (MON THONG)

Asal: Thailand

Bahagian Ciri-ciri
Buah ·         Saiz sangat besar dan bujur panjang

·         Kulit berwarna perang kehijauan

·         Bergelugur dan hujung buah tajam

·         Duri tajam, halus dan mengelilingi buah

Daun ·         Tepi daun berombak

·         Tengah lai daun lebar dari bahagian atas daun

·         Permukaan daun licin

Isi ·         Isi tebal dan lembut

·         Berwarna kuning

·         Ulas besar

Rasa ·         Lemak manis

      

          


  1. D168 (HAJJAH KASMAH/IOI/MAS JOHOR)

Asal: Muar, Johor

Bahagian Ciri-ciri
Buah ·         Saiz sederhana besar dan bulat

·         Kulit berwarna hijau perang

·         Mudah dikopek

·         Tangkai pendek dan pendek

Daun ·         Saiz kecil dan tirus

·         Tebal

Isi ·         Isi sederhana tebal, pejal berwarna jingga

·         Berwarna kuning

Rasa ·         Lemak manis

·         Sedikit pahit


  1. D169 (TOK LITOK)

Asal: Tanah Merah, Kelantan

Bahagian Ciri-ciri
Buah ·         Saiz sederhana besar dan bujur panjang

·         Kulit berwarna hijau kekuningan

·         Berduri panjang dan tajam

Daun ·         Tekstur sederhana keras

·         Permukaan daun berombak

Isi ·         Isi tebal dan lembut

·         Berwarna kuning

Rasa ·         Lemak manis

·         Sedikit pahit

       

 


  1. D175 (UDANG MERAH)

Asal: Pulau Pinang

Bahagian Ciri-ciri
Buah ·         Saiz sederhana besar dan bujur

·         Kulit berwarna hijau perang

·         Berduri pendek

Daun ·         Nipis

·         Permukaan licin dan berkilat

·         Urat daun tidak timbul

Isi ·         Isi tebal dan lembik

·         Berwarna kuning

Rasa ·         Lemak manis

  


  1. D188 (MDUR 78)

Asal: MARDI Jerangau, Kemaman, Terengganu.

Kacukan varieti D24 X D7.

Bahagian Ciri-ciri
Buah ·         Saiz sederhana besar dan bulat membujur

·         Kulit berwarna hijau muda kekuningan

·         Kulit tebal

Daun ·         Sama seperti variati D24

·         Tekstur sederhana keras

Isi ·         Isi tebal dan besar

·         Bertekstur halus

·         Berwarna kuning

·         Saiz biji sederhana

·         Kulit merekah selepas 70 jam gugur dari pokok

Rasa ·         Lemak manis

·         Aromanya sederhana


  1. D189 ( MDUR79)

Asal: MARDI Jerangau, Kemaman, Terengganu.

Kacukan varieti D7 X D24

Bahagian Ciri-ciri
Buah ·         Saiz sederhana besar dan bulat membujur

·         Kulit berwarna hijau tua

·         Kulit tebal

Daun ·         Sederhana keras

·         Bahagian tengah daun lebih lebar dari hujung dan pangkal

Isi ·         Isi tebal dan besar

·         Bertekstur halus

·         Berwarna kuning jingga

·         Saiz biji sederhana

Rasa ·         Lemak manis

·         Aromanya sederhana


  1. D190 (MDUR 88)

Asal: MARDI Jerangau, Kemaman, Terengganu.

Kacukan varieti D24 X D7

Bahagian Ciri-ciri
Buah ·         Saiz sederhana besar dan bulat membujur

·         Kulit berwarna hijau kuning

Daun ·         Sederhana keras

·         Bahagian tengah daun lebih lebar dari hujung dan pangkal

Isi ·         Isi tebal dan besar

·         Bertekstur sederhana halus

·         Berwarna kuning emas

·         Saiz ulas lebih besar

Rasa ·         Lemak manis

·         Aromanya sederhana


  1. D197 (RASA KUNYIT/ MUSANG KING)

Asal: Tanah Merah, Kelantan.

Bahagian Ciri-ciri
Buah ·         Saiz sederhana besar dan bulat membujur

·         Kulit berwarna hijau muda

Daun ·         Tirus

·         Bahagian tepi berombak

Isi ·         Isi tebal

·         Bertekstur sederhana halus

·         Berwarna sangat kuning

Rasa ·         Lemak, manis dan pahit

          

     

 


SUMBER: JABATAN PERTANIAN MALAYSIA

DIKARANG OLEH:

SHAHFIKA ISMAIL
BSP, UPM.

Finding New Buildings in the Dust of the Old

With the continued and growing emphasis on sustainability in construction we could be on the verge of a radical shift in how we think about the current stock of buildings. The time may be coming when we stop planning for building replacement, and instead plan for building reuse. That in turn would significantly change the roles of designers and builders.

Continue reading “Finding New Buildings in the Dust of the Old”